'Uit de Boot': Spel rond kansarmoede voor kinderen vanaf 9 jaar

'Uit de Boot': Spel rond kansarmoede voor kinderen vanaf 9 jaar
01/05/2014

Buurtwerk ’t Lampeke startte in 2010 me de ontwikkeling van het spel ‘Uit de boot’. Na een eerste proefuitgave (met de steun van het OCMW Leuven) werd het spel inhoudelijk en vormelijk herwerkt en verbeterd en in een volledig nieuwe lay-out uitgegeven. Dit gebeurde met de steun van Cera Foundation. Meer informatie over dit spel vind je ook in deze info-folder. Rond dit spel verscheen ook een artikel in het tijdschrift 'Welwijs'. Je kan het hier lezen.

‘Uit de boot’ is een spel dat kan gespeeld worden met groepen kinderen vanaf de leeftijd van 9 jaar. Het is zeer geschikt om te spelen binnen de klas, maar ook groepen kinderen binnen het jeugdwerk kunnen er mee aan de slag. Bij het spel hoort een utgebreide handleiding voor de spelbegeleiding. Het doel van het spel is om groepen kinderen een beter inzicht te leren krijgen in kansarmoede en sociale uitsluiting.

Centraal in het spel staan de levensverhalen van 4 verschillende personen. Het spel bevat een groot spelbord, dobbelstenen, pionnen en diverse kaartjes. Het spelbord stelt een zeelandschap voor met o.a. draaikolken, octopussen en dolfijnen. De 4 pionnen staan telkens voor een ander vaartuig: een vlot, roeibootje, zeilboot of luxejacht. Het zijn tegelijk metaforen van de uitgangssituatie van elke persoon. Het spel illustreert op een speelse manier hoe diverse obstakels - ontstaan vanuit kansarmoede - het levenspad sterk bemoeilijken. Bij het spel hoort ook een nabespreking met de kinderen, waarin ze o.a. verwoorden wat ze doorheen het spel hebben geleerd rond kansarmoede.

Buurtwerk ’t Lampeke geeft dit spel uit en biedt het te koop aan in eigen beheer aan de prijs van 45 euro per exemplaar.
Wil je het spel kopen: info@lampeke.be. 016 23 80 19.
Wil je meer inhoudelijke informatie: jaak@lampeke.be, 016 22 89 78 en karin@lampeke.be, 0476 78 22 57

    Share